9 Ocak 2013 Çarşamba

Yılmaz Karakoyunlu

 


  
 


Yılmaz Karakoyunlu, öğretmen bir anne ile avukat bir babanın oğlu olarak 1936’da İstanbul’da doğdu. Liseyi Diyarbakır’da okudu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdikten sonra bir bankada müfettiş yardımcısı olarak çalışmaya başladı. Üç yıl sonra Devlet Planlama Teşkilatı’na girdi. Lisansüstü öğrenimi için ABD’ye gönderildi. Doktorasını İstanbul Üniversitesi’nde tamamladı.
1995 ve 1999 seçimlerinde ANAP İstanbul Milletvekili olarak parlamentoda görev aldı. ANAP Genel Başkan yardımcılığı görevini üstlendi. TRT, Basın Yayın, Özelleştirme İdaresinden sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yaptı.
Cumhuriyet tarihinin siyasi ve toplumsal olaylarını ele alan romanlarıyla tanınan Karakoyunlu, ilk romanı “Salkım Hanım'ın Taneleri”nde (1990, Yunus Nadi Roman Ödülü) İkinci Dünya Savaşı sırasında İstanbul’daki ticaret sermayesinin el değiştirmesini, bu süreçteki ahlaki ve kültürel yozlaşmayı ve Varlık Vergisi uygulamalarıyla güç duruma düşen azınlıkların dramını işliyordu. “Üç Aliler Divanı”nda (1991, Türkiye Yazarlar Birliği En İyi Tarihi Roman Ödülü) Atatürk’e yapılan İzmir suikastını ve Cumhuriyet'in kurucu kadrolarıyla İttihatçılar arasındaki hesaplaşmayı romanlaştırdı. “Güz Sancısı”nda (1992, Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü) İstanbul’da 1955 yılında yaşanan 6-7 Eylül Olayları’nı ele aldı. “Çiçekli Mumlar Sokağı”nda (2000) İşgal yıllarında İstanbul’a gelen Batumlu göçmenlerin Kurtuluş Savaşı’na katkılarını, 2004’te çıkan “Yorgun Mayıs Kısrakları”nda ise Adnan Menderes, Yahya Kemal ve Nâzım Hikmet gibi bellibaşlı kişiler çevresinde Cumhuriyet’in kuruluş yıllarından 1960’a kadar uzanan dönemi ele aldı. 2010’da çıkan “Serçe Kuşun Sonbaharı”nda Şeyh Bedreddin ve çevresini döneminin tarihsel, dinsel ve toplumsal koşullarında işledi. 2011 yılında Dogan-Egmont tarafından başlatılan çocuk romanları serisinde yayınlanan "Serin Kızın Gökkuşağı" isimli kitabını yayınladı.
Tiyatro Yazarları Derneği üyesi olan Karakoyunlu’nun oyunları arasında Önce İnsan, Zirveden Sonra, Altın Huylu Doruklar,  Ok ve Yay, Mavi Saplı Hayaller, Kuzguncuklu Fazilet sahnelendi.
İlk bestesi 1995 yılında yapmış olduğu “Biz bu ömrün vuslatından sanki hasret bekledik” mısrası ile başlayan Sûzidil makamındadır. Şarkılarının önemli bölümü T.R.T. Repertuarı’ndadır.
Yılmaz Karakoyunlu sevilen TV dizilerinde senaryo danışmanlığı görevini üstlenmiştir. Hatırla Sevgili, Elveda Rumeli, Karayılan, Her Şeye Rağmen dizileri Yılmaz Karakoyunlu'nun senaryo danışmanlığı ile gerçekleştirilmiştir. 200 e yakın Türk Müziği şarkısı ve saz eserleri TRT Repertuarındadır.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder