16 Şubat 2014 Pazar

Latife Tekin


1957 yılında Kayseri’nin Karacefenk köyünde doğdu. 9 yaşındayken ailesiyle birlikte İstanbul’a yerleşti. Liseyi Beşiktaş Kız Lisesi’nde okudu. Bir süre memurluk yaptıktan sonra yazarlığı meslek edindi. 1980 darbesi öncesi aktif bir militan olarak sol devrimci harekete katıldı. 1983 yılında yayımlanan ilk romanı Sevgili Arsız Ölüm başarısıyla dikkat çekti. Romanda kırsaldan kente göçen bir ailenin hikâyesi evin küçük kızı Dirmit’in bakış açısından, masalsı bir üslupla anlatılmaktadır.
1984 yılında senaryosunu yazdığı Bir Yudum Sevgi filmi Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film dâhil olmak üzere 5 adet ödül aldı.
Gecekondunun gelişimini anlattığı ikinci romanı Berci Kristin Çöp Masalları'nda da (1984) masalsı, özgün üslubunu sürdürdü. Gece Dersleri (1986) adlı yapıtında 1980 öncesinde devrimci bir örgüt içindeki ilişkileri ele alan Tekin 1989 yılında yazdığı Buzdan Kılıçlar ‘da düzenli bir geliri olmayan kent yoksullarının yaşam kavgalarını, "para"yı arayışlarını anlatır.
 Unutmak isteyen insanların biraraya toplandığı, burada geçmişlerine dair unutmak istedikleri ne varsa unuttukları yerde geçen, insan ilişkileri ve iktidar kavgalarını inceleyen Unutma Bahçesi ile 2005 Sedat Semavi Ödülü, 2010 yılında ise Mersin Kenti Edebiyat Ödülü'ne layık görülür.
Küçük kızların, sevgisiz ortamdaki kadınların, dayak yiyenlerin, hor görülenlerin, tanrıçaların öykülerinin anlatıldığı Muinar’ı 2006 yılında yazdı.
Yazar, 1995 yılında Bodrum’da “Gümüşlük Akademisi Sanat, Kültür, Ekoloji ve Bilimsel Araştırma Merkezi Vakfı”nın kuruluşunda yer aldı. Genel Sekreteri olduğu akademide doğayla iç içe ve barışık bir hayat tarzını destekleyen birçok sanatçı ve yazarla birlikte edebiyat, sanat ve kültür etkinlikleri düzenlemeye başladı. Halen Bodrum’da yaşamakta ve Gümüşlük Akademisi’nde etkinlikler düzenlemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder