11 Temmuz 2021 Pazar

Osman

 


                                                           Yazar: Ayfer Tunç

                                                           Yayınevi: Can Yayınları

                                                           Editör: Mustafa Çevikdoğan

                                                           Basım Yeri / Tarihi: İstanbul, Kasım 2020 - 3.Baskı

 

 

Her şey olmak isterken hiçbir şey olamayan, gün gün, adım adım hem servetini hem kendini tüketen bir adamın, Osman’ın hikâyesi bu roman.

Pahalı markaların, lüks yaşamın gösterişine dalıp bir kültürün, bir sınıfın yok oluşunu, kendileri de o kültürle birlikte yok olmalarına rağmen fark edemeyen bir kuşağın çarpıcı hayatını anlatıyor Ayfer Tunç.

Müzik stüdyolarından, araba galerilerinden, marinalardan geçip kapak kızlarının sert gerçekliğine çarpan… bir hafriyat kamyonunun gece yarısı yapayalnız bir adama çarptığı gibi çarpan bir hikâye.

Osman, uzun bir döneme yayılan eşsiz kurgusuyla edebiyatımızın en görkemli eserlerinden biri olmaya aday.

Kapak Kızı’nı ve Yeşil Peri Gecesi’ni dinledik.

Şimdi söz sırası Osman’da…  (Tanıtım Bülteninden)

 

Yorumlarımız:

 

Ayfer Tunç Çağdaş Türk romanında, farklı kurgulamasıyla çok rahat okuyabileceğimiz bir eser ortaya koymuş, adı " Osman”. Romanın baş kahramanı Osman, dibe çakılan yaşam hikayesiyle hüzünlü bir eser olsa da yazarın yazım maharetleriyle renkli, su gibi akıcı, sıkılmadan okunan bir hale dönüşmüş.

Osman entelektüel seviyesi yüksek, iyi eğitimli ve profesör bir babanın oğlu. Annesi, kardeşi Teo, eşi Şebnem, arkadaşları, hayatına giren kadınlar, varlıklı aileden olması nedeniyle imkanları olan Nişantaşı'nda yetişmiş bir genç. İsteği müzik, ama amaca dönüştürememiş. Olanaklarının hayatına katkısı, gittiği yol, günlük yorumları ve röportajlar, heyecanla okutuyor romanı.

Bizler bu romanla Çağdaş Türk edebiyatında önemli bir yazar tanıdık. Yaşadığı dönemin, ülkede çeşitli olaylara sahne olduğu geçiş dönemleri olması özelliklerini kahramanlarını da yansıtmış.

Kendine özgü yazım tekniği, Türkçeyi zaman zaman konuşma diliyle yazımda kullanması, onu okuyucusuyla daha rahat buluşturmuş. Öğrencilik yıllarında çeşitli dergilerde yazdığı yazıları, tv oyunları, dizi ve film senaryoları, gazetecilik gibi çok yönlü çalışmaları olan bir kişilik.

Vedat Türkali 2021 Roman ödülüyle birlikte çeşitli ödülleri de bulunan Ayfer Tunç, edebiyatımızda bir kazançtır düşüncesindeyim.

İyi okumalar...ZELİHA

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder