10 Kasım 2019 Pazar

Liz Behmoaras





1950 yılında İstanbul’da doğdu. Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’nden mezun oldu.

Yazı dünyasına öncelikle gazetecilikle adım attı. 1986-96 yılları arasında Şalom gazetesinin kültür servisinde editör olarak çalıştı. Bu sırada Nokta dergisi, Yeni Yüzyıl ve Cumhuriyet gazetesi ayrıca Liberation, L’Arche ve Tribune Juive adlı Fransız gazetelerinde yazılar yazdı. AFA yayınlarında danışmanlık ve çevirmenlik yaparak pek çok çeviriye imza attı. Ardından Biyografik çalışmalara yöneldi.

Başlıca eserleri arasında, “Türkiye’de Aydınların Gözüyle Yahudiler”“Yüzyıl Sonu Tanıklıkları” röportaj derlemeleri, “Kimsin Jak Samanon?”, “Mazhar Osman Kapalı Kutudaki fırtına”“Suat Derviş Efsane bir kadın ve dönemi”“Bir Kimlik Arayışının Hikâyesi” biyografileri, “Sevmenin Zamanı”, “Sen Bir Başka Gittin” başlıklı romanları sayabiliriz.
Ayrıca Fransa’da yayınlanan, Une Enfance Juive en Méditerranée musulmane ve Femmes Ottomane et Dames Turques  kollektif eserlere katkıda bulundu. Eserlerinden Suat Derviş biyografisi, Bulgarca ve Arapça ’ya çevrildi. Son romanı “Alman Subay’ın Evi” Suat Derviş biyografisinin yeni ve zenginleştirilmiş baskısıyla birlikte yakın zamanda yayınlandı. Yazarın seçtiği biyografi kahramanları genellikle Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş döneminde yaşamış olan ve bu geçiş döneminin çelişkilerini yansıtan kişilerdir. Röportaj derlemeleri ve romanları ise kimlik sorunsallığını sorgulamayı amaçlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder