3 Haziran 2020 Çarşamba

Talebe






                                               Yazar: Tara Westover
                                               Özgün Adı: Educated
                                               Orijinal Dili: İngilizce
                                               Yayınevi: Domingo Yayınları
                                               Çeviren: Duygu Akın
                                               Basım Yeri / Tarihi: İstanbul, Nisan 2020, 3. Baskı


Tara Westover’ın bir doğum belgesi olmadı. Okul kaydı yoktu çünkü hayatında hiçbir sınıfa ayak basmamıştı. Tıbbi dosyası yoktu çünkü babası tıp biliminden ziyade kıyamete inanıyordu. Çocukluğunda Mormon babasının bağnazlığa, erkek kardeşinin şiddete teslim oluşunu izledi. Ve on altı yaşına geldiğinde Tara kendi kendini eğitmeye karar verdi. Bilgiye duyduğu açlık onu Idaho’nun dağlarından çok uzaklara, okyanusların ötesine, bir kıtadan diğerine, Harvard’dan Cambridge'e taşıdı. Neden sonra aklına şu soru düştü: “Acaba fazla mı uzağa gittim?”, “Eve dönmenin hâlâ bir yolu var mı?”
Çıktığı günden itibaren dünya çapında büyük övgü toplayan, pek çok yayın organı tarafından yılın kitabı seçilen ve şu ana dek 40 dile çevrilen Talebe bir kendini inşa öyküsü. Tara Westover, hiddetli bir sadakatle bağlandığı ailesinin, eğitim sayesinde yaşadığı değişimin ve ayrılık kederinin hikâyesini bizzat kendi hayat hikâyesini büyük yazarlara özgü bir içgörüyle anlatıyor. Yürek burkan ve umut saçan bir hikâye bu.
“Sarsıcı. . . Tara Westover’ın hayat hikâyesi sıra dışı ama kitabın merkezindeki sorular hepimize dair: Sevdiklerimiz için kendimizden ne kadar ödün verebiliriz? Büyüyebilmek için onlara ne kadar ihanet edebiliriz?”

Yorumlarımız:

Talebe otobiyografik bir kitap- Mormon dininde olan bir kızın çocukluk, gençlik anıları, ailesi, kardeşleriyle ilişkileri ve daha sonra aldığı eğitim sonucunda değişimi ve kökten dinci bir hristiyan babanın taassubundan kurtuluşu. Özetle Tara Westover tüm hayatını anılar şeklinde samimi olarak anlatmış. Kitap sürükleyici olmakla birlikte zaman zaman hadiseler karşısında insanı isyan ettiriyor ve katı bir iman’ın nelere varacağının, insanı nasıl körleştirebileceğinin belgesi niteliğinde. Beni en çok etkileyen olgu Tara’nın 17 yaşında bu ortamdan çıkmasına rağmen ve çok iyi bir eğitim sürecinde bile bir yanıyla tüm bu bağnaz felsefeye bağlı hissetmesi ve zaman zaman suçluluk duygusunu taşıması; eğitimi ne derece vizyonunu ve yaşam felsefesini değiştirse de hala o güçlü dogmanın pençesinde kıvranması. Sonunda rasyonalite ağır basıp, kendini ailesinin etkisinden kurtarabiliyor ancak bu çok zor ve sancılı bir süreç Tara için. Enteresan ve düşündürücü bir kitap, okunmasını tavsiye ederim. DEMET

Talebe’yi okurken eşzamanlı bir de kişisel gelişim kitabı okuyordum. Şöyle bir cümle vardı; “Her kişiyi ve her koşulu oldukları gibi kabul edin”. O sabah Talebe’yi bitirmiştim ve Tara’yı düşündüm. Eğitim sayesinde büyük bir değişim ve dönüşüm geçiren Tara’yı ailesi yeni haliyle kabul etse herşey daha güzel olmaz mıydı? Zaten Tara’nın istediği de buydu. O ailesini olduğu gibi kabul ediyordu, yeter ki onlarda yeni Tara’yı olduğu gibi kabullenselerdi.
Ama sanırım her dinde aşırı uçta olmak, bağnazlığa körü körüne bağlanmak insanların gerçekleri görmesini veya hoşgörülü olmasını engelliyor. Abisi Tyler’ın bile Mühendislik doktorası yapmasına rağmen çocuklarına aşı yaptırmamak için direnmesi ve onlara evde eğitim vermesi, çocukken ailesinin beynine ektiği din tohumlarının ömür boyu kararlarını etkilediğini gösteriyor.
Tara’nın gelecekteki yaşamını merak ediyorum doğrusu. Doktora sırasında ailesi ile yaşadığı sorunların sonucu yaşadıklarını kâğıda döküp romanlaştırmak acaba problemlerini çözmüş müdür? Geçmişte yaşadıklarını affedebilecek mi? Bu sadece dinin etkisi mi yoksa psikolojik bozukluğu olan bir babanın ve abinin davranışları mı? Tara için zorlu bir süreç oldu. Kendine yepyeni bir hayat kurdu, ama yine de onu sarıp sarmalayacak ve olduğu gibi kabul edecek ailesinin eksikliğini hissedip kendini sorgulamaya devam edecek sanırım. NURİZER

Yazar Tara Westover, cesur kararlarıyla hayat hikayesini anlatmış romanında. Rahat okunabilen, akıcı bir dille tercüme edilmiş bir kitap. 
Mormon bir ailenin en küçük kızı. Gittikçe daha da tutucu olan, okulda eğitime, doktora bile gitmeye karşı olan bir baba. Kocasına uyum gösterip, daha az tutucu olan ailesinden uzaklaşan bir anne. Çocukluğunda eziyet gördüğü abi. Okula yollanmamış, kimliği çıkarılmamış, evde okuma yazma öğrenmiş bir genç kız. Bu heyecan dolu hikâyeyi okumanızı öneririm. Tara ailesini seven bir kız, uzun bir mücadele, Cambridge' den Harvard’a giden bir eğitim, bir direniş, aynayla yüzleşme ve varoluş hikayesi. 
Kitabı okurken yargıladığım, her dinde olan, bazı müritlerle dinin yozlaştırılması, tarikatların yıkadığı beyinler, heba olan insanlar oldu. 
Bu romanın, zincirlerini kıramayan nice gence ilham olabileceğini düşünüyorum. Bill Gates'de yorumunda " ilham verici" söylemini kullanmış.  Umarım seversiniz. ZELİHA 


Talebe,Tara Westower’ın kendi hayatını anlattığı bir azim ve başarı öyküsü. Mormon bir ailede büyüyen ve dini aşırı uçlarda yaşayan/yaşatan ruhsal bozuklukları da olan bir babaya ve ona kendini teslim etmiş anneye sahip yedi çocuklu bir ailede abisinin de şiddetine ,babasının psikolojik baskılarına boyun eğen bir kız Tara.17 yaşına gelene dek ,babasının devlet eğitimini reddetmesi  nedeniyle daha önce bir dersliğe dahi adımını atmamış olmasına rağmen ısrarlı tutumu  ve kendi imkanları ile eğitim hayatında yakaladığı başarıyı dünyanın en prestijli üniversitelerinde sürdürüyor. Bütün bu başarılı dolu hayatı yaşarken aileden dışlanmanın psikolojisini ağır travmalarla yaşıyor. Aile sevgisi, aileden kabul görme arzusu hayatının yegâne mücadelesi oluyor ancak netice alamayacağını anladığında kendi hayatını kendi doğrularıyla sürdürmeye karar veriyor. Bu kitabı yazma nedeni ise, bana göre, kendisi ve geçmişiyle hesaplaşma arzusu. İlham veren bir kitap, yer yer insana imkansızmış gibi gelen hayatla mücadele detayları içeren, birçok gence rol modeli olacak bir yaşam Tara Westover ‘ın otobiyografisi. Okuması kolay, sürükleyici bir kitap. BEYZA


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder