20 Kasım 2020 Cuma

Yeni Bir Döneme Başlarken............

 

Şubat 2009’dan beri her yıl Ekim – Haziran ayları arasında yaptığımız 8ekiz Kitap Kulübü toplantılarımız tüm hızıyla devam ediyor, üstelik tüm dünyayı etkisi altına alan Korona virüs salgınına rağmen. Mart ayındaki toplantımızdan sonra ne yazık ki son üç toplantımız, internet üstünden yaptığımız Zoom toplantısına dönüştü. Arkadaşlarımızın güzel yemeklerinden, zevkli sofralarından, bir arada olmanın verdiği mutluluktan mahrum kaldık ama tartışmalarımız hararetini kaybetmedi ve beklediğimizden çok başarılı oldu.

Ekim 2019 – Haziran 2020 arasında yaptığımız 8 toplantıda tartıştığımız kitaplar şöyle:

-        Benim Hikayem / Michelle Obama ve Alman Subayın Evi / Liz Behmoras

-        Kapı / Magda Szabo

-        Kuşlar Yasına Gider / Hasan Ali Toptaş

-        Portakal’ın Yüzyılı / Enis Batur

-        Otomatik Portakal / Anthony Burgess

-        Kış Ortasında / Isabel Allende

-        Adem’den Önce / Jack London

-        Talebe / Tara Westover

      Her biri farklı bir tat, yeni bir bilgi, bambaşka dünyalarla tanıştırdı bizi. “Kapı”da Macar bir yazarı tanırken, kendini dünyaya kapatmış bir temizlikçinin evine girdik. “Talebe”de Mormon bir ailenin inançlarını, yaşayışını, bağnazlıklarını okuduk. “Portakal’ın Yüzyılı”nda Türkiye’nin antikacılık tarihini öğrendik. “Benim Hikayem”de Michelle Obama’nın hayatını okurken, bizimde yaşamımızda tanıklık ettiğimiz Amerikan tarihindeki olayları yeniden hatırladık. “Adem’den Önce”de maymunlar dünyasının gelişimi ile insanların gelişiminin paralelliğini gördük. Kültleşmiş “Otomatik Portakal”ı okurken zaman zaman tüylerimiz diken diken de olsa çok zevk aldık. “Kış Ortasında” yaşın ne olursa olsun aşk her an kapını çalabilir dedi. Minibüsü ile yollarda özgür olmaya alışmış bir insanın protez taktırdıktan sonraki çaresizliği, yalnızlığı, sessizliği o kadar dokunaklı anlatılmış ki “Kuşlar Yasına Gider”de. “Alman Subayın Evi”ni okurken ise İkinci Dünya Savaşı döneminde İstanbul’da ve Büyükada’da dolaştık. Sonuç olarak, her birinden ayrı keyif aldık, birkaç damla da olsa bilgi dağarcığımıza yeni şeyler ekledik, yeni yazarlar tanıdık. 

   8ekiz Kitap Kulübü olarak birlikte olmaktan, kitaplarımızı paylaşmaktan, tartışmaktan hep mutlu olduk. Geride bıraktığımız 12 dönemde 98 kitap okumuşuz, birlikte geziler yapmışız, sergiler gezmişiz, yemekler yemişiz,… Bildiklerimizi, öğrendiklerimizi, tecrübelerimizi kısacası hayatı paylaşmaya çalışmışız….

    Kasım’20 de başladığımız yeni dönemimizin bir yerinde umarım ki salgın biter ve tekrar evlerimizde toplanmaya başlarız. Sağlıkla, keyifle, yeni kitaplarla yeni bir döneme….

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder