28 Şubat 2021 Pazar

Arundhati Roy

 



24 Kasım 1961'de Hindistan'ın Kerela eyaletinden Hristiyan bir anne ile Hindu bir babanın kızı olarak dünyaya geldi. Çocukluğu Ayemenem'de geçti. Annesi Mary Roy'un kurduğu özel bir okulda eğitim gördü, resmi okulların baskısından uzak kaldığı bu okulda ilk edebiyat ve entelektüel yetilerini kazandı; 16 yaşındayken gittiği Yeni Delhi'de mimarlık eğitimi gördü. Ama mimarlığı hiçbir zaman sevmedi. Dört yıl süren ilk evliliğini bir okul arkadaşı ile yaptı ve bir süre eşiyle birlikte çiçek çocuk olarak yaşadı. Daha sonra bu hayatı bırakarak Ulusal Şehir İşleri Dairesi'nde çalışmaya başladı. Bir bursla İtalya'ya giderek anıt restorasyonu üzerinde çalışırken yazarlık yönünü keşfetti. İkinci eşi ile birlikte bir televizyon kanalı için dizi film, Hindistan'da üniversite öğrencilerinin yaşamına ilişkin bir film senaryosu, Hindistan'ın kırsal kesiminde eşleri tarafından istismar edilen kadınların kahramanı haline gelen Phoolan Devi hakkında tartışmalı bir film senaryosu yazdı. Son filmi mahkemelik olunca aerobik öğretmenliği yapmaya ve romanını yazmaya başladı. Kendi çocukluğundan esinlenerek beş yılda yazdığı “Küçük Şeylerin Tanrısı” romanını 1996'da tamamladı. 1997'de bu romanı ile İngiltere'nin en saygın edebiyat ödülü olan Booker Ödülü'nü aldı. Bu ödülü alan ilk Hintli kadın oldu.

"Sokaktaki İnsanın İmparatorluk Rehberi", "Ya Çek Defteri ya Cruise Füzesi" adlı kitapların da yazarı olan Roy, artık edebi eserler değil, siyasi konularda kitaplar yazıyor ve küreselleşme karşıtı görüşleri ile tanınıyor.

Hindistan’daki nükleer denemelere tepkilerini “The End of Imagination (Hayal Gücünün Sonu)” adlı kitabında; hidroelektrik santrali projelerine karşı görüşlerini de “The Cost of Living (Yaşamanın Bedeli)” adlı yapıtında dile getirdi. Küreselleşme ve savaş karşıtı eylemlere önderlik eden, 2004’te Sydney Barış Ödülü’ne değer görülen Roy, 2005 Haziran’ında İstanbul’da toplanan Irak Dünya Mahkemesi’nde Vicdan Jürisi başkanlığını üstlendi.

İlk romanından 20 yıl sonra, 2017 yılında “Mutlak Mutluluk Bakanlığı (The Ministry of Utmost Happiness) adında ikinci romanının yayınladı.

Arundhati Roy, kocası film yapımcısı Pradip Krishen'le birlikte Yeni Delhi'de yaşamaktadır.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder