22 Kasım 2021 Pazartesi

Edward Carey

 



Edward Carey, 1970 yılında Norfolk, İngiltere'de doğdu.

Her ikisi de Kraliyet Donanması subayı olan babası ve büyükbabası gibi, Pangbourne Denizcilik Koleji'ne gitti, ancak donanmaya katılmak yerine Ulusal Gençlik Tiyatrosu'na katıldı ve Hull Üniversitesi'nde drama okudu.

“Gözlemevi Köşkleri”, “Alva ve Irva: Bir Şehri Kurtaran İkizler” ve “Iremonger Üçlemesi” gibi çocuk romanlarının hepsi birçok farklı dile çevrildi ve hepsini o resimledi. Aynı zamanda bir illüstratör olan yazar her zaman hakkında yazdığı karakterleri çizdi.

Aynı zamanda oyun yazarı olan Carey’in “Somurtkan Thomas” ve “Kuşların Kaptanı” oyunları en popüler olanlarıdır. Patrick Süskind'ün “Güvercin” ve Robert Coover’ın “Pinokyo Venedik’te” romanlarını sahneye uyarladı. Romanya Ulusal Tiyatrosu ve Litvanya Vilnius Küçük Devlet Tiyatrosu için oyunlar yazdı. İngiltere'de oyunları ve uyarlamaları Young Vic Studio, Battersea Arts Centre ve Royal Opera House Studio'da yapıldı. Malezya'da “Macbeth”in bir gölge kuklası yapımında Faulty Optic Theatre of Puppets ile işbirliği yaptı.

Gençliğinde çalıştığı Madam Tussaud Müzesinin yaratıcısının hayat hikayesi olan son romanı “Minik (Little)” i bitirmesi on beş yılını aldı.

Iowa Üniversitesi'ndeki Yazarlar Atölyesi'nde ve Austin'deki Teksas Üniversitesi'ndeki Michener Merkezi ve İngilizce Bölümü'nde birçok kez yaratıcı yazarlık ve peri masalları dersleri verdi.

İngiltere, Fransa, Romanya, Litvanya, Almanya, İrlanda, Danimarka ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşadı. Son dokuz yıldır eşi yazar Elizabeth McCracken ve çocukları ile Austin, Teksas'ta yaşıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder