19 Aralık 2013 Perşembe

Beşinci Yılımıza Girerken....


Biz 8ekiz Kitap Kulübü kadınları bugünlerde dört yılımızı doldurup, beşinci yılımıza girmenin heyecanını yaşıyoruz. Bu yıllar boyunca baştan tahmin edemediğimiz kadar anı biriktirdik ve bunlardan en güzellerini sizlerle paylaşmak istedik:
 
Her şeyden önce ve önemlisi kırk üçü aşkın roman  okuduk. Bu kitapların yaklaşık yarısı yerli yarısı yabancı yazarlara aitti. Kitapları seçerken böyle eşit bir ağırlık olsun diye yola çıkmadık, bu kendiliğinden gelişti. Zaman zaman popüler kitaplar, zaman zaman klasiklerden okuduk. Romanları tartışırken hem yazarı, hem yazarın kurgusunu, üslubunu ve hem de içeriğini/karakterleri uzun uzun konuştuk. Çoğu zaman çevirilerden dert yandık. Tartışmalarımızla dağarcığımıza bir dolu yeni bilgi kattık, ufkumuzu genişlettik, eğitildik ve eğlendik. 

Birlikteliğimizin ikinci yılının sonunda 8ekiz Kitap Kulübünün bloğunu açtık. Bloğumuzda okuduğumuz kitapları ve bu kitaplara ait eleştirilerimizi sizlerle paylaştık. Aynı zamanda güncel sanat olaylarına da bloğumuzda yer verdik. Okuduğumuz kitapları tartışmak için her ay birimizin evinde toplanmak bize büyük zevk verdi. Özenle hazırlanan  yiyeceklerin hepimizin ortak merakı olduğunu sevinerek gördük. Hazırladığımız pastalardan şimdiye kadar 83 tanesine de bloğumuzda yer verdik.
 
Biz sekiz kadın bu süreçte bir aile gibi olduk. Bu aileden bir arkadaşımızın bir torunu oldu; iki arkadaşımızın çocukları evlendi; bir arkadaşımızın kızı nişanlandı; iki arkadaşımızın çocukları üniversiteye girdi. Güzel günlerimizde sevinçleri paylaştık, zor günlerimizde birbirimize destek olduk. Ama hiçbir zaman kitap okumayı ertelemedik. Kısacası 8ekiz kitap kulübü bizim için bir başarı hikâyesi. Çünkü orada hepimizin  yürekten katıldığı değerlerimize sarıldık: kitaplar bizim arkadaşımız, dostumuz oldu. Bunun için birbirimizle rekabet etmedik, ya da edebiyat kibirliliği yapmadık. Herkes bildiğini, düşündüğünü ortaya koydu ve hararetle tartıştık. Ancak sonunda demokrat yaklaşımdan ve çoğulcu kararlardan vazgeçmedik. Hepimiz olgun, kendi ile barışık kişiler olsak da eksik kaldığımızda birbirimizi tamamlamasını bildik. Her zaman eğlenmenin de bir yolunu bulduk.  Şimdi bu bütünlüğün ve beraberliğin hep devam etmesini istiyoruz. Bu birliktelikte kitaplar bizim ışığımız olacak; dostluğumuz bizim yüreklerimizi besleyecek;  ortak meraklarımız keyfimizin anahtarı olacak. 

Dileğimiz odur ki, 8ekiz Kitap Kulübümüz biz var oldukça hep yaşasın, kimse bizi kıskanmasın, ama imrensin. Böylece yeni kitap kulüpleri kurulsun, kültürümüz, dünyamız zenginleşsin.Yoksa Virginia Woolf’un Deniz Feneri kitabında söylediği gibi ‘gündelik hayatın hayhuyu içinde…..insan her şeyin tekrarlandığını hisseder.. ’. Tekdüzelik ve teklik mutsuzluk getirir. Güzel kitap birliktelikleri dileklerimizle yeni yılınızı kutlarız.    LEYLA
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder