2 Mart 2015 Pazartesi

Babalar ve Oğullar


                                                    Yazar: Ivan S. Turgenyev
                                                    Orijinal Dili: Rusça
                                                    Yayınevi: İş Bankası Yayınları
                                                    Çeviren: Ergin Altay
                                                    Basım Yeri / Tarihi: İstanbul, Ağustos 2014, 8. Baskı

Turgenyev Babalar ve Oğullar'da Rusya'nın 1850-60 yılları arasındaki durumunu resmediyor. Eserin temel sorunsalını, egemen durumdaki liberal soyluların farklı sınıflardan gelen demokratlarla yer değiştirmesi sırasında yaşanan sıkıntılar oluşturuyor. Bu sorun, eserde insanlık tarihi kadar eski bir başka sorunla, kuşaklar arasında yaşanan çatışmayla beslenerek su yüzüne çıkıyor. Bu iki sorunun nasıl bir nitelik taşıdığını nihilist gençlerin temsilcisi Bazarov ve arkadaşı Kirsanov'un bizzat kendi babalarıyla, babalarının kuşağından olan ve farklı sınıflardan gelen diğer insanlarla, üst düzey görevlilerle, farklı sınıf ve yaşlarda kadınlarla ve kölelerle kurdukları diyaloglarda izleme olanağı buluyoruz.  Turgenev eserini bir çırpıda okunabilecek kadar sürükleyici bir dille yazmıştır. Babalar ve Oğullar'da, Tolstoy'un eserlerindeki hayat öğretmenini, Gogol'ün eserlerindeki korkunç, hatta okuru dehşete düşüren anlatıcıyı, Dostoyevski'nin eserlerindeki huzursuz edici havayı hissetmiyoruz. Aksine, eserde son derece trajik bir şekilde gerçekleşen ölümün bile bilinçle kabullenildiğini görüyoruz. (Arka Kapak)

Yorumlarımız:
Nihilizm yani “Hiçlik” felsefesinin öncü yazarı İvan Sergeyeviç Turgenyev’in Babalar ve Oğullar kitabı edebiyat için bir mihenk taşı olma vasfını taşımakta. Bu nedenle bu kitabı okuduğum için çok mutluyum. Benim Nietche ve Freud’u daha iyi anlamama özellikle “Varoluşçuluk” felsefesinin nerelere dayandığını görmemde ciddi katkısı oldu. Ayrıca 1860-1895 yıllarında Rusya’da Nihilizm akımı başlamış, İtalya’da Pucci “La Boheme” gibi operalar yazarken aynı dönemde Osmanlının kültürel bağnazlık ve çoraklık dönemi özellikle dikkatimi çekti. Sanatın her türlü dalında gözlemlenebilen batı dünyasıyla açılmaya başlamış olan ciddi ara, günümüzdeki problemlerinde kaynağı olduğu kanısındayım. Kitabı felsefe ve edebiyatla ilgilenen herkese tavsiye ederim. DEMET

“Babalar ve Oğullar” romanı ile ilgili yorumları okurken hep kuşak çatışmasından bahsediliyor. Aslında ben de çocuklarımı büyütürken, kendimi genç anne olarak tanımlamama rağmen, sorunlar yaşadım. Romanda anlatılanda kuşak çatışması değil aileler ve çocukları arasındaki kuşak farkı. 1860’larda varolan kuşak farkı şimdi de var, her zamanda olacak.
Çatışma sadece roman kahramanı Bazarov’dan kaynaklanıyor. Kendini “Nihilist” olarak tanımlayıp, her şeye eleştirisel yaklaşan, kural tanımayan bir kişi. Geleneksel Rusya ile özdeşleşmiş herşeyi küçümsemesine ve hafife almasına rağmen, salt bilimin hâlâ bir amacı ve değeri olduğuna inanır. Ama Anna Odintsova'ya âşık olmak, insani duygularla yüzleşmek, Bazarov'un nihilizmini paramparça eder.
Aslında romanda sadece kuşak farkı ve hüzünlü bir aşk hikâyesi anlatılmıyor. Roman karakterleri detaylı bir şekilde işlenirken aynı zamanda arka planda Rus toplumu ve sorunları, toprak reformunun başlangıcı ve yaklaşan devrimin sinyalleri de çok güzel anlatılıyor.

Çok rahat okunan bu romanı tavsiye ederim. NURİZER


Rus yazar Turgenyev'in '' Babalar ve Oğulları '' mutlaka okunmalı diyorum. Roman, Rusya’da bir dönemin başlangıç kıvılcımlarını hareketlendiren soylu liberallerle, farklı sınıftan demokratların değişimini anlatıyor. Ayrıca Nihilizm yani Hiçlik akımının öncülerinden olan yazar, romanında tanıttığı karakterlerle bilgilerimizin tazelenmesine neden oluyor. 1850 yıllarının Rusya'sında babalar ve oğulları arasında nesil farkına vurgu yapan yazar hoş, akıcı bir üslupla kendimizi romanının içine alıyor ve sürüklüyor. Trajik sahnelerde bile insanı hüzne boğmayan, kabullenmeyi öğreten, bir anlatım mevcut. Kuşaklar arası farklar romanda ne kadar önemli ise, o dönemin siyasi ve felsefi düşünceleri de ön planda olabilmiş ve bizi etkiliyebilmiştir. Kendimi yeniden '' hatırlamak ve öğrenmek'' hiçliğe karşı, varoluşu sorgulamaya zorlandığımı hissettim. Bu yüzden okumanızı şiddetle öneriyorum. ZELİHA

Turgenyev’in “Babalar ve Oğullar”ı gerçekçi roman türü örneklerinden olup, anlatıcı olayları o kadar yalın, açık ve detaylı anlatıyor ki okuyucunun yorum yapmasına, hayal gücünü kullanmasına gerek kalmıyor. Özellikle son kısımda her karakterin geleceği hakkında bir kaç cümle ile açıklama yaparak finali yapması, aynı gerçek yaşam öyküsünden alınmış film sonları gibi hissettirdi bana.
Ana karakter Bazarov olmakla birlikte diğer bütün karakterlerde gelişim, dönüşüm süreci detaylı olarak işleniyor. Karakterlerin adeta yaşadığını, ete kemiğe büründüğünü hissettiriyor.
Bazarov nihilist felsefeyi benimsemiş; sanat, doğa ve aşkı hiç sayıp sadece bilimin gerçekliğine inanıyor. Âşık olduğunda ise bu düşüncesiyle ters düşüp aşkın gücünü kabulleniyor.
Kitap kulübünde oy birliği ile çok beğendiniz kitaplara bunu da ekleme yaptık; okunması gereken bir klasik olarak. IŞIL

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder